Pietengym – Inspiratie voor de feestdagen

Geen maand starten de voorbereidingen zo vroeg als december. Want met de feestdagen wil je iets bijzonders doen in de gymles. Pittenzakjes worden cadeautjes, banken een stoomboot en korven veranderen in schoorstenen. Ga jij voor een pietengym diploma, een extravagant klassikaal spel of zoek je fantasie in kleine activiteiten? In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van eerder door ons gedeelde spellen, in het thema feestdagen. Wat extra inspiratie dus!
Benieuwd naar onze lesmethode?

Wil je jouw bewegingsonderwijs naar een hoger niveau tillen? Start dan nu de gratis demo en probeer Lessenplan voor 1 maand gratis uit!

Pietengym: De stoomboot

Misschien herken je hem nog? Een aantal jaar terug lanceerden we onze stoomboot! Een opstelling waarbinnen tien pietengym spellen gespeeld kunnen worden. Zo komen de thema’s mikken, lopen, tikken, samenwerken, doelspelen, jongleren en glijden terug binnen de boot.

Met korven als schoorstenen, dikke matten als dek en kasten als brug is er van alles te bedenken. Van kleine spellen voor één vak, tot aan klassikale! In de onderstaande video zie je één van die lessen, in het thema rijden & glijden.

Bouw jij ook deze stoomboot? Vergeet ons dan niet te taggen op social media. Vinden we leuk ;).

Fantasie

Een leuke vorm voor de feestdagen hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Zo zijn simpele spellen soms de beste. Met een beetje fantasie krijgt elk spel een thema. Bekend zijn de estafettevormen waarin stoomboten of kerstbomen worden gebouwd. Of de roof-tikspelen waarin pakjes of pepernoten gestolen moeten worden. 

Een van onze favorieten? Een combinatie tussen ringhockey en trefbal! Alle pieten starten op de boot. Sint staat buiten de boot en schuift met zijn staf (stok) de pepernoten door het veld. Wordt je op de voeten geraakt? Dan pak je ook een staf en ga je Sint helpen. Welke Piet weet op de boot te blijven?

Veel fantasie en weinig materiaal. Kortom, zo gespeeld en makkelijk aan te passen als warming up of eindvorm!

En met kerst dan?

December is meer dan pietengym. Minstens zo leuk als de stoomboot is de ‘mega kerstboom’. Geen korf of wandrek, maar echt tot het dak van de zaal!

Ook rond deze kerstboom zijn meerdere spellen te spelen. Denk bijvoorbeeld aan bekende vormen als ‘pakjes roof’ maar ook minder voor de hand liggende spellen als slagbal. Onze favoriet? Samenwerken! Met als doel alle pakjes juist onder de boom te krijgen. Welk spel speel jij rond deze kerstboom? 

Hoe je hem optuigt? Dat zie je in het filmpje!

Werkt jullie school al met Lessenplan?

Kijk dan in de spellendatabase onder het filter ‘feestdagen’. Hier vind je niet alleen de volledige leskaarten van de stoomboot en de kerstboom. Maar ook nog veel meer andere spellen speciaal voor Sinterklaas en Kerst.

Probeer Lessenplan 1 maand gratis

Boost de gymles en probeer Lessenplan 1 maand gratis. Vraag een proefaccount aan en ontdek de voordelen van Lessenplan.

Bekijk ook onze andere artikelen

Voetbal in de gymles: 2 voorbeeldlessen
Voetbal in de gymles. Voor de een mag het elke les terugkomen, de ander ontwijkt het liever. Hoe...
Jouw ideale jaarplanning bewegingsonderwijs
Als we je vragen om jouw ideale jaar aan gymlessen vorm te geven, dan wist je het waarschijnlijk...
Een differentiële lessenreeks voor spelsporten
Heb je het al voorbij zien komen? Sinds kort vind je binnen Lessenplan ook differentiële lessenreeksen voor spelsporten....